Povestea noastră
Cum am început să creăm acest colț de Rai

Despre noi

Seva Sana, manufactura de sănătate a început dintr-o pură pasiune pentru plantele medicinale, începută odată cu mutarea noastră departe de agitația orașului, într-un colț de deal din județul Satu Mare.

Și pentru că prețuim natura, eu și familia mea ne simțim binecuvântați nu doar pentru că putem să o observăm, să beneficiem de ea la modul superlativ, chiar divin aș putea spune, ci pentru că putem acum împărți colțul nostru de rai cu voi.

Eu sunt Ioana Vasvari și vă invit să redescoperiți tabloul minunat pe care ni-l oferă plantele, dar și Universul, în întregul lui.

Lăsați-vă purtați de natura voastră divină și haideți să faceți cunoștință cu lumea plantelor care ne învață să fim în armonie cu noi înșine, dar ne oferă și prima lecție referitoare la folosirea energiei luminii în scopul vindecării.

Seva plantelor o aromatizez cu uleiuri de migdale și măsline, iar cu ajutorul unei prese manuale aducem în fața voastră extracte vii, în forma lor organică. Medalioanele din plante, turtițele din plante pentru băile terapeutice, dar nu în ultimul rând uleiurile cosmetice vă vor mângâia trupul și sufletul.

Adevărul este că până să ajung aici a fost cale lungă. Sunt un fost jurnalist și am colaborat aproape 7 ani cu mai multe trusturi de presă naționale. Munca de ziarist și reporter a fost pentru mine extrem de palpitantă, care mi-a adus și satisfacții, la un moment dat. Am dat tot ce era mai bun din mine și atunci credeam ca asta voi face toată viața.

Doar ca viziunea mea despre viață s-a schimbat odată ce am hotărât să îmi întemeiez o familie, iar după ce am rămas însărcinată cu primul copil am hotărât să mă retrag din viața agitată pe care o trăiește un reporter. Eram zi și noapte la datorie și ceva din interiorul meu îmi spunea că e timpul să-mi îndrept atenția către familie.

După venirea pe lume a copilașilor, mi-am dedicat câțiva ani ajutând sute de români sa beneficieze de tratamente medicale mai performante decât cele din România, colaborând astfel cu un spital universitar din străinătate. 

Aprofundarea medicinii convenționale m-a determinat să caut însă și alte alternative medicale naturale deoarece am fost adepta unui stil de viață sănătos, iar medicamentele au devenit, treptat, ultima variantă.

Așa am început sa studiez plantele. Am făcut cunoștință în prima faza cu uleiurile esențiale, forma cea mai concentrată a plantelor. Uleiurile există încă din antichitate, iar beneficiile lor sunt menționate în multe cărți de specialitate.

Pentru că simțeam că există ceva mai mult, mi-am dedicat o bună parte de timp autocunoașterii și autovindecării trupului, dar și al subconștientului. Am început mai multe cursuri în aromaterapie și fitoterapie.

În urmă cu câțiva ani am participat la o tabără de autovindecare și acolo a apărut acel click! Mi-am dat seama, ascultând povești de viață extraordinare și observând pe zi ce trece cum oamenii se vindecă în fața mea, că avem o forță interioară pe care nu exploatăm deloc!

Aprofundarea Medicinii Germanice, alături de dr. Crina Vereș, mi-a oferit instrumentele necesare pentru a mă redescoperi și pentru a-mi îmbunătăți vizibil viața mea, dar și a familiei mele. Așa că am pornit cu inima deschisă în acest proiect de suflet „Seva Sana – Manufactura de sănătate”, sprijinită de cei mai importanți oameni din viața mea: soțul meu, părinții, copilașii, prietenii noștri.

E un vis îndeplinit și cu puțin ajutor european. Printr-un proiect Start-Up am reușit să îmi achiziționez aparaturile necesare pentru ca toate produsele noastre, realizate din plante, 100% organice, să fie la cele mai înalte standarde de calitate și igienă. 

Timp de mii de ani, plantele și oamenii și-au creat o legătură interdependentă. Sunt indispensabile pentru supraviețuirea oamenilor și pentru existența unei societăți sănătoase. Iar forța propriu zisă din interiorul unei plante este extrem de importantă pentru corpul uman.

Plantele pe care noi le folosim pentru prepararea uleiurilor medicinale, extractelor vii, dar și a medalioanelor sau turtițelor terapeutice sunt, în cea mai mare parte, cultivate de noi. Primăvara, după ce temperatura este potrivită pentru plantat, punem primele semințe în butoaie, apoi după ce au prins rădăcină, avem mare grija de ele. 

Gălbenelele, salvia, menta, roinița, cimbrul sunt recoltate la timpul potrivit, manual, bucată cu bucată. Ele sunt lăsate la uscat, la umbră, pentru a menține toată seva în ele. Cimbrișorul sălbatic, sunătoarea, mușețelul, leurda, cicoarea sunt plante pe care le culegem din zone curate, în principal din zona Codrului, un loc de poveste din nord-vestul Transilvaniei.

Ce produse facem?

Am hotărât să combinăm uleiurile vegetale din tărâțe de orez și măsline cu plante medicinale prin metoda macerării, la umbră. Procedura are loc abia când plantele sunt uscate.

Atunci se combină cele două ingrediente: uleiul vegetal și planta. După ce macerarea a avut loc, uleiul se filtrează de impurități și este numai bun de utilizat.

Cea de-a doua categorie a produselor sunt obținute prin presarea manuală, la rece, a uleiurilor și extractelor uleioase, din flori, plante și semințe. Procedura se realizează cu ajutorul unei prese organice, acționată manual, la un anumit interval de timp.  

Amestecăm flori, plante și semințe, iar apoi aplicăm o presare la rece de până la 20 de tone. Se decomprimă uleiul din materia oleaginoasă și trece prin fibra plantelor, colectând uleiurile volatile și rășinile conținute. Obținem un extract viu care conține toate proprietățile plantelor, în starea lor cea mai naturală, cu beneficii pentru sănătate. 

Extractul viu este ingredientul de bază în uleiurile cosmetice realizate de noi. Pentru a fi mai ușor de aplicat, cu ajutorul lanolinei și ceara de albine, am ales varianta mai solidă, deși în esență este un ulei cosmetic.

Mirosul este dat doar de plantele în sine, ele nu conțin uleiuri esențiale, parfumuri și conservanți.

Uleiurile cosmetice obținute prin presarea lentă cu presa organică sunt mult mai ușor absorbite și asimilate de piele, rămânând fină, netedă și strălucitoare.

Turtița terapeutică de baie stă aproximativ 6-8 ore în presă, timp în care, picătură cu picătură se obține acel extract viu. 

Este cadoul perfect pentru o baie relaxantă, pentru trup și suflet.

Și pentru că suntem la început de drum, vrem să vă răsplătim dragostea pentru natură și un stil de viață sănătos. Vă oferim la fiecare comandă câte un medalion din plante.

Plantele sunt din cultură proprie și floră spontană, culese manual și atent selecționate. Sunt puse la uscat într-un loc ferit de bătaia soarelui, tocmai pentru a nu le fi afectate principiile active.

Medalioanele din plante sunt realizate tot cu ajutorul presei organice, fiind presate manual, rând pe rând, 5 grame de plante.

Medalionul din plante se lasă la infuzat minim 7 minute în apă fierbinte și 30 de minute în apă rece. Rezultă o cantitate de 2 litri de ceai, 100% natural.

Înainte de a fi puse în presă, plantele sunt date în mojar tocmai pentru a reactiva uleiurile volatile și prospețimea lor. Bucurați-vă de gustul natural și proaspăt al plantelor medicinale!

Produs 100% natural. Nu conține parfumuri sau uleiuri esențiale. Mirosul este natural, dat de plantele din compoziție.

Cum e la noi?

Unde suntem?

Acest colț de rai, cum ne place nouă să spunem, se află la aproximativ 20 de kilometri de agitația orașului Satu Mare, în mijlocul naturii.

Este o zonă retrasă, înconjurată de dealurile de poveste ale Codrului, o regiune istorică situată pe teritoriile județelor Satu Mare și Maramureș.

E oază de liniște, care la început ne-a fost doar un refugiu, dar care de un an ne-a devenit casă. Ne hrănim exclusiv din ceea ce ne oferă natura, suficient de mult încât să ne facem provizii și pentru iarna.

Zeci de pomi fructiferi de toate soiurile împânzesc gospodăria care se întinde pe aproximativ 2 hectare, dar și butași de viță de vie, o altă pasiune a familiei noastre.

Iarna este liniște. Câteodată parca prea mare. Și asta pentru că suntem singura familie care locuiește aici, permanent, și în sezonul rece. Dar am ales să ne creștem copilașii aici, în plină natură, departe de agitație.

Aici trăim, ne hrănim, creștem și învățăm. O viață simplă care ne arată, de fapt, că nu avem nevoie de prea multe lucruri materiale, ca să fim fericiți.

Aici am pus pe picioarele Seva Sana – Manufactura de Sănătate, Atelierele Seva Sana din Șura cu Povești, dar și Seva Sana Retreat. Te invităm și pe tine să descoperi paradisul nostru, din inima Codrului.